Feb

17

Kako da instalirate Android na laptopu
Android 4.4

Da li imate stari laptop ili desktop koji je spor i praktično beskoristan? Jedan od najboljih načina da oživite stari računar, koji verovatno ni kad je bio nov pre nekoliko godina nije bio preterano brz jeste da na njega instalirate operativni sistem koji je mnogo manje zahtevan od Windows-a. To u praksi znači neka od Linux distribucija, ali koliko god novi Ubuntu ili Mint bili laki za savladavanje početnik će biti zatečen novim okruženjem i verovatno će brzo odustati. Međutim, postoji jedna Linuks distribucija za koju smo svi eksperti a od nedavno i nju je moguće instalirati na PC, a to je Android. 

Zahvaljujući projektu Android x86 čuveni operativni sistem sa tableta i telefona možete preneti na bilo koji računar, bilo kao virtuelnu mašinu, sekundarni ili primarni operativni sistem. Naravno, nećete moći da telefonirate :-) ali sve od gledanja filmova preko korišćenja interneta do office programa savršeno radi na klasičnom računaru na kome je instaliran Android. Opertaivni sistem će prepoznati miša/touchpd i tastaturu mašeg računara, a ako imate tač-skrin računar tim bolje jer ćete imati pravo Android iskustvo. Međutim, ako već imate tač-skrin to znači da je računar noviji i u tom slučaju možda ćete ipak želeti da zadržite Windows. Zanimljiva opcija bila bi instalacija Andorida na desktop koji je apgrejdovan kupovinom tač-skrin monitora, pa nam obavezno javite ako neko proba i tu kombinaciju.

Da biste instaliarali Android na PC, bilo pored već postojećeg Windows-a, bilo kao jedini operativni sistem prvo preuzmite najnoviju verziju sa adrese www.android-x86.org/download. To je trenutno Android 4.4, tako da ćete verovatno na računaru imati noviji Android od onog koji je na vašem telefonu. Potom sklonite sve fajlove sa jednog fleša i formatirajte ga. Koristite program kao što je LILO ili UNetbootin da ISO fajl koji ste daunlodovali prebacite na fleš. Ubacite fleš u računar i uključite ga (ako ne dobijete opcije za instalaciju Androida to znači da u BIOS-u morate da dozvolite podizanje sa fleša i eventualno da stavite na prvo mesto u redosledu podizanja baš fleš). Odaberite fajlsistem EXT sa najvećim brojem (EXT3 ili EXT4). Potom samo odgovarajte na pitanja koja su vam postavljena i kada se instalacija završi (ne zaboravite da izvučete fleš) imaćete opciju da li ćete podići stari operativni sistem ili Android. Ako prvi put ovo radite dobro bi bilo da najosetljivije fajlove prebacite na drugi računar, za svaki slučaj.

Aplikacije nećete moći da preuzimate preko Google Play servisa već morate da dozvolite nepoznate izvore putem Settings -> Applications -> Unknown sources, zatim da daunlodujete aplikacij sa sajta izdavača i potom samo da kliknete na nju. Obavezno instalirajte aplikaciju App List for Android x86 koja će vam reći koje su aplikacije 100% rade na PC platformi. Vaš hard disk Android će smatrati SD karticom.

Brojni korisnici oprobali su Android X86 na Dell Inspiron, Latitude, pa čak i XPS laptopovima i javljaju da perfektno radi.