Feb

06

Petnaestica maksimalnih perfromansi: Inspiron 5537
5537-15

Porast cena laptopova usled povećanja PDV-a na računare posebno je pogodio viši segment jer 12% razlike između stare i nove stope u praksi znači i po 10.000 dinara višu cenu kada su u pitanju laptopovi sa snažnim hardverom. No, ako niste nabavili novi Dell laptop krajem prošle godine nemojte očajavati. Više cene samo znače da svi moramo bolje da razmislimo kada kupujemo računare i da odaberemo dobre modele koji će nas dugo služiti, jer ako laptop koristite 5-7 godina i tih 10.000 dinara razlike u ceni konačno nije tako važno. Zato, ako tražite laptop dobrih performansi, jedan novi model koji je sa nama od početka 2014. godine svakako zaslužuje vašu pažnju – Dell Inspiron 5537.

 

Kao i svi Dell laptopovi, i 5537 može se naći u više hardverskih konfiguracija, a na naše tržište prvi je stigao model sa i5 Haswell procesorom i HD8670M grafikom. Ono što je najveća novost kod ovog laptopa je HD­+ rezolucija (1600×900) na ekranu od 15.6 inča. Trend povećanja rezolucije laptopova je sve prisutniji u svim segmentima, a Dell je proizvođač koji je tu za korak ispred drugih, jer je prvi prošle godine doveo Full HD rezoluciju na 17.3″ laptopove u cenovnom segmentu od oko 650 evra, a sada i HD+ rezuluciju na laptopove od 15.6 inča u istom segmentu. Ova rezolucija pruža 45% više prostora na desktopu u odnosu na HD Ready (1366×768) i savršeno odgovara dijagonali od 15.6 inča, čak toliko savršeno da je pravo pitanje zašto se više proizvođača ne odlučuje za istu rezoluciiju kod laptopova ovih dimenzija, već se drže “stare” HD Ready. Razlika je očigledna čim se startuje operativni sistem, a najuočljivija je pri gledanju filmova u visokim rezolucijama, kod otvaranja više prozora istovremeno, u programima koji traže dosta desktop prostora, poput onih za obradu slika i – naravno – u igrama, za šta je 5537 zbog svoje dobre grafike i visoke rezoluciije kao stvoren,

 

Dell 5537 je laptop odlične izrade, sa osveteljnom tastaturom, apsolutno nesavitljiv i bešuman na pritisak, napravljen kombinovanjem aluminijuma i plastike tako da je aluminijum korišćen na mestima gde je najpotrebniji a ne za celo kućište, što bi samo bespotrebno podiglo cenu laptopa. Dell je proizvođač koji prednjači u kvalitetu plastike na laptopovima, pri čemu se plastika ne koristi da simulira aluminijum već tako da se iskoriste prednosti tog materijala. Baš zato ovaj laptop sa svojom finom strukturom plastičnih površina, velikom debljinom i čvrstoćom plastike i otpornošću na grebanje i prljanje predstavlja najviši domet upotrebe plastike na računarima danas i može se reći da ostavlja bolji vizuleni utisak od mnogih laptopova sa sasvim aluminijumskim kućištem, koje izgleda lepo ali se lako može ulubiti i ogrebati.

 

Hardver je standardan za Dell, u smislu da je naglasak na efikasnosti komponenata. Tu je procesor velike snage i niske potrošnje, u našem slučaju i5-4200U turbo takta od 2.6 GHz (u tom taktu može provesti izuzezno duge periode zahvaljujući dobrom hlađenju), kao i AMD HD8670M grafika sa dva gigabajta DDR5 memorije, što je novi standard za Dell laptopove sa grafikama performance klase (do sada je to bila HD7670 koja koristi DDR3 memoriju). Hard disk je kapaciteta od čak 1TB a tu je i celih 8GB RAM, HD kamera sa vrlo osetljivim mikrofonom, kao i četiri USB 3 priključka. 

 

Na laptopu je instaliran Ubuntu 12.04 koji preporučujemo da apgrejdujete na verziju 13.10 bez obzira da li ćete koristiti samo Linux ili ćete pored njega instalirati i Windows. U svakom slučaju veoma je korisno zadržati Ubuntu jer sve funkcije laptopota rade na ovom operativnom sistemu koji vas ništa ne košta, a kako možete paralelno instalirati Windows i Linux pogledajte u ovom članku.

 

Inspiron 5537 je laptop za najširi mogući krug korisnika i naša je iskrena preporuka, pre svega zbog odlične rezolucije koja ga čini potpunim unikatom u svojoj klasi, a zatim i zbog jakog hardvera, perfektne izrade i maksimalnog insistiranja na kvalitetu kamere, mikrofina, tačpeda i tastature.